Пилешки пържоли с мащерка, мед и зехтин по рецепта на Марияна Стоянова Желева- гр. Балчик
Необходими съставки:
- пилешки пържоли - 6 бр.
- сол - на вкус
- черен пипер - на вкус
- мащерка - 1 ч.л. суха
- риган - 1 ч.л. сух
- босилек - 1 ч.л. сух
- лющян - 1 ч.л. сух
- зехтин - 5 с.л.
- мед от акация - 1 - 2 с.л.
- лимон - 1/2 бр.
Начин на приготвяне
В съд слагаме зехтина и меда и разбъркваме много добре с лъжичка. Прибавяме сухите и добре стрити босилек, лющян, мащерка, риган и пак разбъркваме да се смеси всичко.
После изцеждаме вътре сок на ½ лимон и объркваме. Пържолките ги измиваме и ги овкусяваме от всички страни със сол и черен пипер на вкус.
Взимаме една по една пържолките, които овкусихме, и ги намазваме със сместа много добре. Мажем с малко олио скарата, ако нямате, може и грил тиган, и печем.
Печем на много добре загрята скара, намазана с олио. Печем от едната страна пържолките и после от другата. Като ги опечем, слагаме в съд с капак де се задушат.
Хапваме пържолките със салата от домати, маслини и овкусена със зехтин и сол.
Да ви е сладко!