Пилешки пържолки намазани с мед и горчица със сос и картофено пюре по рецепта на Марияна Стоянова Желева
Необходими съставки:
- картофи – 4 бр.
- масло – 2 с.л.
- прясно мляко – ½ ч.ч.
- магданоз – 3 стръка пресен
- сол - на вкус
- черен пипер - на вкус
- пилешко месо – 6 пържолки
- лук – 1 глава кромид бял
- яйца – 2 бр.
- брашно - за овалване
- мед – 1 с.л.
- горчица – 1 ч.л.
- вино – 70 мл
- масло – 4 с.л.
- брашно – 1 с.л.
- бульон – 1 1/2 ч.ч. пилешки
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги измиваме. Нарязваме ги на малки парчета. Слагаме в тенджерка гореща вода и посоляваме с щипка сол. Сваряваме ги. Отцеждаме ги от водата, след като се сварят.
Намачкваме ги и прибавяме прясното мляко и маслото, и пак намачкваме, докато стане гладко пюре. Прибавяме сол и черен пипер на вкус. Овкусяваме 6 бр. пилешки пържоли със сол и черен пипер от двете страни.
Намазваме ги с мед и горчица. Оставяме ги така за 30 мин. В чиния разбиваме 2 яйца. В друга чиния слагаме брашно. Нагорещяваме си олио за пържене в тиган на котлона.
Овалваме пържолките в брашното от двете страни и после в яйцата. Пържим от двете страни в нагрято олио от двете страни. В друг тиган слагаме маслото и задушаваме нарязани на дребно глава кромид лук. Разбъркваме и добавяме брашното (1с.л.).
Добавяме виното и бульона. Пак разбъркваме. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Оставяме да къкри. Нареждаме по две пържолки в чиния, поливаме то соса малко. Слагаме от топлото картофено пюре и го украсяваме с клонка магданоз.