imagealt
Пилешки пържолки намазани с мед и горчица със сос и картофено пюре по рецепта на Марияна Стоянова Желева

Необходими съставки:

  • картофи – 4 бр.
  • масло – 2 с.л.
  • прясно мляко – ½ ч.ч.
  • магданоз – 3 стръка пресен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пилешко месо – 6 пържолки
  • лук – 1 глава кромид бял
  • яйца – 2 бр.
  • брашно - за овалване
  • мед – 1 с.л.
  • горчица – 1 ч.л.
  • вино – 70 мл
  • масло – 4 с.л.
  • брашно – 1 с.л.
  • бульон – 1 1/2 ч.ч. пилешки

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите и ги измиваме. Нарязваме ги на малки парчета. Слагаме в тенджерка гореща вода и посоляваме с щипка сол. Сваряваме ги. Отцеждаме ги от водата, след като се сварят. 

Намачкваме ги и прибавяме прясното мляко и маслото, и пак намачкваме, докато стане гладко пюре. Прибавяме сол и черен пипер на вкус. Овкусяваме 6 бр. пилешки пържоли със сол и черен пипер от двете страни. 

Намазваме ги с мед и горчица. Оставяме ги така за 30 мин. В чиния разбиваме 2 яйца. В друга чиния слагаме брашно. Нагорещяваме си олио за пържене в тиган на котлона. 

Овалваме пържолките в брашното от двете страни и после в яйцата. Пържим от двете страни в нагрято олио от двете страни. В друг тиган слагаме маслото и задушаваме нарязани на дребно глава кромид лук. Разбъркваме и добавяме брашното (1с.л.). 

Добавяме виното и бульона. Пак разбъркваме. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Оставяме да къкри. Нареждаме по две пържолки в чиния, поливаме то соса малко. Слагаме от топлото картофено пюре и го украсяваме с клонка магданоз.

imagealt
Сгответе и снимайте свой кулинарен шедьовър, съдържащ мед и /или пчелни продукти. Снимките и рецептите изпращайте на pavlina@kesery.bg , или като съобщение на "Мед, прашец и пчелни продукти", ние ще публикуваме вашите рецепти на страницата, а рецептата, получила най-много лайкове ще получи награда блендер "Philips"!!! Други двама участници ще получат тенекийка с мед и кошница с мед и пчелни продукти.