imagealt
Рецепта за Френска селска торта, изпратена от Анелия Терзиева 

Отдавна исках да направя домашна френска селска торта, така както обичам да я хапвам, във варианта й със сладко от боровинки. Запретнах ръкави, заех се с тази задача, но се оказа, че имам сладко само от къпини. Е, и така се получи чудесна! Поводът беше рождения ми ден, а изводът-следващият път да направя по-голяма торта 

Продути за 5 бр.блатовете: 

  • 1 яйце
  • 200 мл прясно мляко
  • ⅔ чаена чаша захар
  • 50 грама краве масло
  • 2 супени лъжици мед
  • 1 пак.бакпулвер
  • 2 ⅔ чаени чаши брашно

За крема:

  • 1 кг заквасена сметана (аз използвах 2 големи кофички по 400гр. и една малка от 200гр.)
  • 1 и 1/2 чаена чаша пудра захар
  • 1 малко бурканче сладко от къпини 
  • 250 гр. смлени орехи за поръсване

Приготвяне:

Яйцата и млякото трябва да са на стайна температура, а маслото трябва да е меко. Разбивате с помощта на миксер маслото, захарта и яйцето, добавяте прясното мляко, а след това и меда След това изсипвате сместа в съд (най-добре с незалепващо покритие) и го слагате на котлона да заври. Сместа трябва да поври на тих огън около 10 минути, докато се посгъсти и придобие леко златист карамелен цвят, като е добре непрестанно да бъркате за да не загори. Към поизстиналата смес добавяте брашното, в което е добавен бакпулвера и омесвате тесто, което разделяте на 5 топки.Може да се меси още топло.Разточвате всяка топка на тънък кръгъл блат, като не се притеснявате, ако блатът няма съвършена форма, защото може да го оформите веднага след изпичането му. В голяма тава, най-добре в тавата на фурната, поставете хартия за печене, върху която поставите блата. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-6 минути. След като извадите блата от фурната докато още е топъл го изрязвате в кръгла форма. Аз използвах самата ринг форма, в която ще правя тортата с помощта на нож.Това ще помогне да бъдат блатовете еднакви, а готовата френска селска торта - добре оформена. Имайте предвид, че блатът трябва да се изреже и оформи докато е съвсем топъл, защото когато изстине става твърд и това е доста по-трудно.По същия начин разточвате, изпичате и оформяте всички блатове. Оставяте блатовете да изстинат добре.Кремът за френската селска торта приготвяте като разбъркате добре с миксер заквасената сметана и захарта.Може да се добавят и 2 ванилии към крема. Сглобявате тортата като върху блата слагате от крема, след което напръсквате с 2-3 чаени лъжици от сладкото от къпини и малко от смлените орехи. Повтаряте процедурата, докато блатовете и крема свършат. Отгоре поръсвате френската селска торта обилно със смлените орехи и оставяте в хладилника за 3-4 часа, за да могат блатовете да се напоят добре.Най-добре е да престои едно денонощие.Преди сериране освободете внимателно от ринга и отново поръсете с орехи.

Поздрави,

Анелия

imagealt
Сгответе и снимайте свой кулинарен шедьовър, съдържащ мед и /или пчелни продукти. Снимките и рецептите изпращайте на pavlina@kesery.bg , или като съобщение на "Мед, прашец и пчелни продукти", ние ще публикуваме вашите рецепти на страницата, а рецептата, получила най-много лайкове ще получи награда блендер "Philips"!!! Други двама участници ще получат тенекийка с мед и кошница с мед и пчелни продукти.