Рецепта за Френска селска торта, изпратена от Анелия Терзиева
Отдавна исках да направя домашна френска селска торта, така както обичам да я хапвам, във варианта й със сладко от боровинки. Запретнах ръкави, заех се с тази задача, но се оказа, че имам сладко само от къпини. Е, и така се получи чудесна! Поводът беше рождения ми ден, а изводът-следващият път да направя по-голяма торта
Продути за 5 бр.блатовете:
- 1 яйце
- 200 мл прясно мляко
- ⅔ чаена чаша захар
- 50 грама краве масло
- 2 супени лъжици мед
- 1 пак.бакпулвер
- 2 ⅔ чаени чаши брашно
За крема:
- 1 кг заквасена сметана (аз използвах 2 големи кофички по 400гр. и една малка от 200гр.)
- 1 и 1/2 чаена чаша пудра захар
- 1 малко бурканче сладко от къпини
- 250 гр. смлени орехи за поръсване
Приготвяне:
Яйцата и млякото трябва да са на стайна температура, а маслото трябва да е меко. Разбивате с помощта на миксер маслото, захарта и яйцето, добавяте прясното мляко, а след това и меда След това изсипвате сместа в съд (най-добре с незалепващо покритие) и го слагате на котлона да заври. Сместа трябва да поври на тих огън около 10 минути, докато се посгъсти и придобие леко златист карамелен цвят, като е добре непрестанно да бъркате за да не загори. Към поизстиналата смес добавяте брашното, в което е добавен бакпулвера и омесвате тесто, което разделяте на 5 топки.Може да се меси още топло.Разточвате всяка топка на тънък кръгъл блат, като не се притеснявате, ако блатът няма съвършена форма, защото може да го оформите веднага след изпичането му. В голяма тава, най-добре в тавата на фурната, поставете хартия за печене, върху която поставите блата. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-6 минути. След като извадите блата от фурната докато още е топъл го изрязвате в кръгла форма. Аз използвах самата ринг форма, в която ще правя тортата с помощта на нож.Това ще помогне да бъдат блатовете еднакви, а готовата френска селска торта - добре оформена. Имайте предвид, че блатът трябва да се изреже и оформи докато е съвсем топъл, защото когато изстине става твърд и това е доста по-трудно.По същия начин разточвате, изпичате и оформяте всички блатове. Оставяте блатовете да изстинат добре.Кремът за френската селска торта приготвяте като разбъркате добре с миксер заквасената сметана и захарта.Може да се добавят и 2 ванилии към крема. Сглобявате тортата като върху блата слагате от крема, след което напръсквате с 2-3 чаени лъжици от сладкото от къпини и малко от смлените орехи. Повтаряте процедурата, докато блатовете и крема свършат. Отгоре поръсвате френската селска торта обилно със смлените орехи и оставяте в хладилника за 3-4 часа, за да могат блатовете да се напоят добре.Най-добре е да престои едно денонощие.Преди сериране освободете внимателно от ринга и отново поръсете с орехи.
Поздрави,
Анелия