imagealt
Коледни сладки с джинджифил и канела на Теди Г. Тодорова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 85 гр. краве масло
  • 3 с.л. кристална захар
  • 100 гр. мед
  • 1 яйце
  • 350 гр. брашно
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. канела
  • 1 с.л. джинджифил
  • 2 с.л. настъргани лимонови корички


За глазурата:

  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 3-4 с.л. прясно мляко
  • 4 капки лимонов сок


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Краве маслото, захарта и меда се разтопяват в дълбок съд. Когато сместа изстине, към нея се добавя яйцето и всичко се разбърква. Отделно се пресява брашното и се разбърква със содата, канелата, джинджифила и лимоновите корички. Добавя се към маслената смес и се омесва тестото. Оставя се в хладилник за около един час, след това се разточва и се изрязват Коледни формички (елхички, звездички, камбанки...). Нареждат се върху хартия за печене и се пекат около 8-10 минути в предварително загрята фурна на 200°С.

Приготвяне на глазурата:

Пудрата захар се пресява и се слага по малко прясно мляко. Бърка се докато стане с подходяща гъстота, добавят се капките лимонов сок. Разделя се на няколко части и се слагат различни бои, за да се оцвети глазурата. Нанася се върху сладките с лъжичка и клечка за зъби.

imagealt
Сгответе и снимайте свой кулинарен шедьовър, съдържащ мед и /или пчелни продукти. Снимките и рецептите изпращайте на pavlina@kesery.bg , или като съобщение на "Мед, прашец и пчелни продукти", ние ще публикуваме вашите рецепти на страницата, а рецептата, получила най-много лайкове ще получи награда блендер "Philips"!!! Други двама участници ще получат тенекийка с мед и кошница с мед и пчелни продукти.