Коледни сладки с джинджифил и канела на Теди Г. Тодорова
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 85 гр. краве масло
- 3 с.л. кристална захар
- 100 гр. мед
- 1 яйце
- 350 гр. брашно
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 2 ч.л. канела
- 1 с.л. джинджифил
- 2 с.л. настъргани лимонови корички
За глазурата:
- 1 ч. ч. пудра захар
- 3-4 с.л. прясно мляко
- 4 капки лимонов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Краве маслото, захарта и меда се разтопяват в дълбок съд. Когато сместа изстине, към нея се добавя яйцето и всичко се разбърква. Отделно се пресява брашното и се разбърква със содата, канелата, джинджифила и лимоновите корички. Добавя се към маслената смес и се омесва тестото. Оставя се в хладилник за около един час, след това се разточва и се изрязват Коледни формички (елхички, звездички, камбанки...). Нареждат се върху хартия за печене и се пекат около 8-10 минути в предварително загрята фурна на 200°С.
Приготвяне на глазурата:
Пудрата захар се пресява и се слага по малко прясно мляко. Бърка се докато стане с подходяща гъстота, добавят се капките лимонов сок. Разделя се на няколко части и се слагат различни бои, за да се оцвети глазурата. Нанася се върху сладките с лъжичка и клечка за зъби.