Здравейте приятели, представяме Ви неустоимата рецепта на Боряна Йорданова Илиева за Медена торта:
Продукти:
- 450-500 гр брашно
- 200 гр смлени орехи
- 150 гр захар
- 100 гр мед
- 2 яйца;100 гр масло
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. сол
- крем
- 1.2 л прясно мляко
- 50 гр масло
- 200 гр захар
- 60 гр нишесте
- 2 жълтъка
- 1 яйце
- 2 ванилии
От продуктите за блатовете се приготвя меко и лепливо тесто, в малка тавичка поръсена обилно с брашно се поставя 1/10 от сместта, пече се около 5 минути всеки блат. Правят се много тънки блатове и обикновено ми се получават 10 или 12 блата. Прашното се поотупва и се пече следващият блат.
Крема се приготвя след блатовете, за да не хване коричка и за да попие по-добре. Млякото се кипва със захарта и ванилиите. Отдръпва се от огъня. Отделно се разбиват жълтъците и яйцето. Нишестето се разтваря в малко хладка вода и се смесва с яйцата. Сместа се сипва на струя в млякото, като се разбърква непрекъснато. Връща се на огъня и се бърка на среден огън до сгъстяване. Когато се сгъсти е готово и се добавя маслото.