Представяме Ви рецепта, изпратена от Tihomir Bratovanov за Следкиш с майонеза. Много бърз даже и мъжете могат да го правят!
Необходими продукти:
- 200 г (1 по- малка мерителна чаша) мед
- 40 г (5 с.л.) какао на прах
- 10 г (2 ч.л.) бакпулвер
- 2-3 г (1/2 ч.л.) сода за хляб
- 200 г (1 опаковка) майонеза Bella
- 200 мл (1 мерителна чаша) студена вода
- 1 ч.л. екстракт ванилия
- За глазурата:
- 100 г тъмен шоколад
- 50 г масло
- 300 г (2 мерителни чаши) пресято брашно
За глазурата:
- 100 г тъмен шоколад
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 180°C.
Намаслете 20-22 см форма за кекс (или друга подходяща форма за печене) и оставете настрани.
В голяма купа смесете сухите съставки плюс меда!
Добавете майонезата, водата и ваниловия екстракт и разбъркайте с вилица, докато се смесят напълно – не ви е необходим миксер, продуктите се разбъркват лесно и на ръка.
Изсипете полученото тесто в намаслената форма и печете в предварително загрята до 180°С фурна в продължение на 25-30 минути, или докато забоденa в тестото клечка излезе само с няколко трохички, полепнали по нея (при лек натиск тестото трябва да се връща обратно само).
Извадете кекса от фурната и оставете да се охлади върху решетка, преди да го извадите от формата.
Междувременно разтопете на водна баня шоколада и маслото, разбъркайте и оставете настрани за 3-4 минути леко да стегне.
Полейте или поръсете охладения кекс с шоколадовата глазура.
По избор, поръсете с шоколадови стърготини, ядлива захарна декорация, нарязани ядки или дребни плодове!