imagealt
Представяме Ви рецепта, изпратена от Tihomir Bratovanov за Следкиш с майонеза. Много бърз даже и мъжете могат да го правят!

Необходими продукти:

  • 200 г (1 по- малка мерителна чаша) мед
  • 40 г (5 с.л.) какао на прах
  • 10 г (2 ч.л.) бакпулвер
  • 2-3 г (1/2 ч.л.) сода за хляб
  • 200 г (1 опаковка) майонеза Bella
  • 200 мл (1 мерителна чаша) студена вода
  • 1 ч.л. екстракт ванилия
  • За глазурата:
  • 100 г тъмен шоколад
  • 50 г масло
  • 300 г (2 мерителни чаши) пресято брашно

За глазурата:

  • 100 г тъмен шоколад
  • 50 г масло

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 180°C.

Намаслете 20-22 см форма за кекс (или друга подходяща форма за печене) и оставете настрани.

В голяма купа смесете сухите съставки плюс меда!

Добавете майонезата, водата и ваниловия екстракт и разбъркайте с вилица, докато се смесят напълно – не ви е необходим миксер, продуктите се разбъркват лесно и на ръка.

Изсипете полученото тесто в намаслената форма и печете в предварително загрята до 180°С фурна в продължение на 25-30 минути, или докато забоденa в тестото клечка излезе само с няколко трохички, полепнали по нея (при лек натиск тестото трябва да се връща обратно само).

Извадете кекса от фурната и оставете да се охлади върху решетка, преди да го извадите от формата.

Междувременно разтопете на водна баня шоколада и маслото, разбъркайте и оставете настрани за 3-4 минути леко да стегне.

Полейте или поръсете охладения кекс с шоколадовата глазура.

По избор, поръсете с шоколадови стърготини, ядлива захарна декорация, нарязани ядки или дребни плодове!

imagealt
Сгответе и снимайте свой кулинарен шедьовър, съдържащ мед и /или пчелни продукти. Снимките и рецептите изпращайте на pavlina@kesery.bg , или като съобщение на "Мед, прашец и пчелни продукти", ние ще публикуваме вашите рецепти на страницата, а рецептата, получила най-много лайкове ще получи награда блендер "Philips"!!! Други двама участници ще получат тенекийка с мед и кошница с мед и пчелни продукти.